top of page

Što znači indirektna svjetlost?

Updated: Oct 24, 2023

Svjetlost - pokretač procesa fotosinteze i treba ju svaka biljka. No, nisu sve biljke iste pa tako ni njihove potrebe za količinom svjetlosti.


Pretpostavljam da mnogi od vas znaju da određene biljke uspjevaju rasti u uvjetima gdje su dostupne manje količine svjetlosti (fikus, sansevieria), dok druge obožavaju sunčevu svjetlost u punom izdanju (kaktusi).

Većina sobnih biljaka preferira indirektnu sunčevu svjetlost ili filtriranu svjetlost (ako je tako možemo nazvati).


Biljni terariji su dekoracije za interijer stoga prema njima postupamo kao prema sobnim biljkama.


U uputama za održavanje biljnog terarija piše da terarij treba pozicionirati na mjesto s mnogo indirektne sunčeve svjetlosti. Što to znači?


Prema fotografiji ispod možemo vrlo jednostavno zaključiti što znači indirektna sunčeva svjetlost. Indirektno osvjetljenje znači da sunčeve zrake prije nego dođu do predmeta/biljke prolaze kroz neku vrstu zasjene. To može biti recimo zavjesa koja ne zamračuje prostor u potpunosti. Pozicije s indirektim svjetlom možemo nazvati sve pozicije koje su u sjeni.KAKO STRANA SVIJETA UTJEČE NA OSVJETLJENJE?


U prostorijama gdje su prozori sjeverno orjentirani imaju najmanje problema po pitanju pozicioniranju biljnih terarija. Terarij možete pozicionirati bilo gdje (osim tik uz prozor) i biti sigurni da će biljke imati dovoljno svjetlosti za rast.


Ako vam prostorija gleda na jug tada je najbolje terarij pozicionirati 1-2 metra od prozora prema unutrašnjosti prostora. Pozicija može biti i bliže prozora ako su na prozorima zavjese.


Istočno orjentirani prozori u jutarnjim satima propuštati će sunčeve zrake, no to vas ne treba brinuti ukoliko je vaš terarij direktno osvjetljen 1-2 sata. U tom slučaju samo obratite pozornost na količinu kondenzacije.


Zapad osigurava mnogo svjetlosti, no treba biti oprezan ukoliko biljni terarij direktno osvjetljava sunčevo svjetlo, posebno tijekom ljeta kada je insolacija značajnija. Svakako se preporuča zasjenjivanje pomoću zavjesa.


ZAKLJUČAK


Vaš terarij je mali staklenik u kojem bi trebala prevladavati sobna temperatura. Ako se terarij nalazi na direktno osvjetljenoj poziciji staklenka će postati topla na dodir, a unutar nje će doći do rasta temperature što može utjecati na kondiciju biljaka.


Pozicionirajte vaš biljni terarij u sjenu, vjerujte, biljke će vam zahvalnost pokazati vrlo brzo! Do čitanja! 💚


Ivana Mihaljica, mag. ing. agr.

23 views

Recent Posts

See All

Comments


Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page