top of page
Writer's pictureIvana Mihaljica

Plijesni/gljive u terariju

Biljni terarij je ekosustav u kojem se događaju prirodni procesi poput izmjene plinova, pa tako i kolanja organskih tvari. Obzirom na specifične uvjete koji vladaju unutar terarija treba biti spreman na razvoj mikroorganizama unutar sustava. Kako postupiti u slučaju nastanka plijesni ili gljiva donosimo u nastavku.


Zašto nastaju plijesni?


Uvjeti visoke vlažnosti koji prevladavaju u terarijima ubrzavaju procese truljenja i pogodni su za razvoj različitih plijesni tj. gljiva. Izgledi za razvoj plijesni povećavaju se ako je prilikom održavanja terarija (ili same sadnje) došlo do oštećenja na biljkama. To su najčešće dijelovi biljaka koji su polomljeni ili na mjestima gdje se napravio rez prilikom šišanja terarija.


Također, ako je terarij previše zaliven, postoje velike šanse da će doći do razvoja plijesni. Stoga se valja pridržavati uputa za zalijevanje biljnog terarija, ali i uputa za pozicioniranje. Pozicije s malo svjetlosti povećavaju šanse da, uz veliku vlažnost, vrlo brzo dođe do razvoja plijesni.


Gdje sve može doći do razvoja plijesni?


Osim na biljnim dijelovima koji su oštećeni, do razvoja plijesni može doći i u supstratu te na mahovini. Otpali listići odličan su medij za razvoj plijesni stoga ih se preporuča izvaditi iz terarija čim ih primjetite.


Na biljkama se obično stvara plijesan bijele boje (poput paučine), dok se na mahovini mogu razviti i plijesni u obliku žutih točkica. U supstratu mogu nastati plijesni bijele paučinaste kao i na biljkama, bijele poput kuglica ili čak paučinaste sive boje.



Trebate li se zabrinuti ako primjetite plijesan?


Plijesan je jedan od glavnih uzroka propadanja terarija stoga doza zabrinutosti treba postojati. No u većini slučajeva moguće je riješiti se plijesni ako se na vrijeme primjeti njihova pojava.


Kako ukloniti plijesan iz terarija?


U svaki ProPlants terarij dodani su mali kukci - skokunci. Njima je plijesan hrana i u većini slučajeva drže stvari pod kontrolom ako se radi o manjoj pojavi plijesni.


Ako se u terariju razvija veća količina plijesni potrebno je malo više posla kako bi se uklonila. U ovom slučaju uzmite štapić za uši i natopite ga 3%-tnim hidrogen peroksidom kojeg možete pronaći u ljekarnama te prebrišite sve dijelove gdje ima plijesni.


Ako se plijesan proširila i na kamenje koje možete izvaditi iz terarija, onda takvo kamenje možete doslovno oprati po mlazom vode i poprskati hidrogenom te vratiti natrag u terarij.


U svakom slučaju potrebno je odstraniti sve biljne dijelove zahvaćene plijesni i mrtve dijelove biljke (otpale listiće i slično).


Nakon svega ostavite terarij otvoren 1 ili 2 dana kako bi se stvorili nepovoljni uvijeti za mikrorganizme. Nakon toga ga poklopite i nastavite normalno s njegom prema uputama.


Što ako je plijesan posvuda u terariju?


U tom slučaju javite nam se na službeni mail s fotografijama trenutnog stanja, a mi ćemo preporučiti kako postupiti. U krajnjem slučaju terarij možete donijeti na oporavak ili reparaciju ako to bude potrebno.




Zaključak

Pravilna pozicija i pravilno zalijevanje terarija smanjuje mogućnost pojave plijesni. S vremena na vrijeme pregledajte vaš terarij kako biste na vrijeme uočili promjene i mogli pravovremeno reagirati.


Tu smo za sva pitanja i savjete!


💚


Do čitanja,


Mihaljica Ivana, mag. ing. agr.



94 views

Recent Posts

See All

Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page