top of page

Sansevieria (Snake plant) - biljka koja nije zlopamtilo

Updated: Oct 24, 2023

Sansevieria, poznatija pod nazivom Svekrvin jezik, biljka je s kojom nećete imati puno brige. Nije zlopamtilo i ako ste ju zaboravili zaliti neće vas kazniti lošim izgledom. Savršen je zeleni ljubimac za početnike.


Pozicija

Idealna pozicija za Sansevieriu je s mnogo indirektnog sunčevog svjetla. Unatoč tomu, može dobro uspjevati i u blago zasjenjenim prostorima. Naš je savjet izbjegavati jedino pozicije s direktnim i dugotrajnim sunčevim svjetlom kako ne bi došlo do opeklina.


Zalijevanje

Zbog svojih debelih listova ova će biljka lako preživjeti ukoliko ste ju zaboravili zaliti. Ne voli previše vlažno tlo stoga je potrebno pustiti da se gornji sloj zemlje osuši između dva zalijevanja. Prilikom zalijevanja pripazite da vam u središtu biljke ne ostane vode kako ne bi došlo do truljenja. Ukoliko ste ju pozicionirali na mjesto s puno indirektnog svjetla biti će joj potrebno nešto češće zalijevanje. Ako joj je pozicija blago sjenovita to će zahtijevati manje zalijevanja.


Tlo i gnojidba

Obzirom da ne voli pretjeranu vlagu važno je da je tlo rahlo i propusno. Osigurajte joj teglicu s rupicama na dnu kako bi se višak vode mogao ocijediti. Nije zahtjevna ni za prihranu. Biti će joj dovoljno u vrijeme vegetacije dodatni nešto univerzalnog gnojiva za sobno bilje.Tips and tricks

Sve vrste roda Sanseveria su otrovne za kućne ljubimce stoga pripazite na njenu poziciju.

Mogu se razmnožavati na dva načina: reznicama i dijelovima listova. Ukoliko želite u kratkom vremenu novu biljku preporučuje se koristiti reznice koje odvojite od matične biljke zajedno s dijelom korijena i presadite u novu teglu. Ako se odlučite za razmnožavanje pomoću dijelova listova imajte strpljenja jer taj proces može potrajati nešto duže.


Rod Sansevieria ima vrste različitih oblika listova i varijacija na temu boje i šara. Mogućnosti su razne, a kako je ovo jedna od najjednostavnijih biljaka za održavanje nadam se da će se naći na Vašem popisu omiljenih biljaka.


Do čitanja! 💚


Ivana MIhaljica, mag. ing. agr.


4 views

Commenti


Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page