top of page

TOP 3 biljke za prostore s malo svjetlosti

Obzirom na današnji užurbani stil života, rijetko tko se stigne baviti uzgojem sobnog bilja. Mnogo je ljubitelja, a znanja često manje pa pravi izazov postaje odabrati pravu biljku za određeni prostor. To je poseban izazov ako se radi o izboru bilja za urede ili stanove u kojima manjka prirodne svjetlosti.

Iz tog razloga izdvojili smo TOP 3 biljke s kojima nećete pogriješiti.
Sansevieria/Snake Plant


Sve vrste iz ove porodice toleriraju sjenovita mjesta i neredovito zalijevanje. U slučaju kada ne dobiva niti malo sunčeve svjetlosti biljka gubi svoje karakteristične šare i postaje zelenija. Razlog tomu je povećana količina kloroplasta koji sadrže klorofil što je direktni odgovor biljke na promjenu uvjeta i pokušaj da proizvodnjom klorofila omogući veću fotosintezu a samim time i dovoljnu količinu energije za rast i razvoj. Optimalne temperature za uzgoj ovih ljepotica kreću se od 15 do 22 stupnja. Ne voli vlažno tlo, stoga je bitno da se zemlja u potpunosti osuši između zalijevanja.


Zamija/ZZ Plant


O jednostavnosti održavanja ove biljke već smo ranije pisali. Koliko je ova biljka prikladna za tamnije prostore govori činjenica da ne podnosi dobro višak svjetlosti. Najpogodnije ju je smjestiti u sjenovita područja te ju zalijevati jednom mjesečno, kada se zemlja u potpunosti osuši. Uz sve navedeno, smatramo da je ovo idealna biljka za Vaš ured!

Aspidistria/Cast Iron Plant


Aspidistra u prirodnom staništu raste u podnožju visokih grmova ili drveća, pa tako i u sobnom uzgoju najviše voli kada ju se smjesti u polusjenovitom do sjenovitom položaju. Tolerira nisku vlagu, suhi zrak te joj ni dim cigareta ne smeta. Ljeti je poželjno obilnije zalijevati, ali nikako da biljka stoji u vodi, a zimi zalijevati štedljivo i tek toliko da zemlja bude blago vlažna. Zaključak


Svaka biljka mora dobiti određenu količinu sunčevog svjetla da bi mogla stvoriti energiju za rast i razvoj. Danas je mnogo uredskih prostorija zatvorenog tipa, a sličnu situaciju imamo i u manjim stanovima gdje je teže biljkama dati idealne uvijete za rast i razvoj.


I za takve slučajeve postoji rješenje, a ona uključuju umjetno osvjetljenje. Neki od tipova umjetnog osvjetljenja su cool bijela svjetla koja su idealno rješenje jer lampe ne zagrijavaju površinu lišća te ne dolazi do oštećenja, a biljka dobiva idealnu količinu svjetlosti potrebnu za rast. Nadalje, koriste se i hortikulturni fluorescenti uz koje je moguć uzgoj bilja čak i u podrumu bez ikakvog prirodnog svjetla. I na kraju, kombinirano svjetlo. Gotovo svo sobno biljke će uspjeti kombinacijom prirodnog i fluorescentnog svjetla, pogotovo u zimsko vrijeme kada su dani kraći i manje je svjetlosti općenito.


Čitamo se uskoro!

Lucija Mamić, mag.ing.agr.


🌿

17 views

Comentarios


Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page