top of page

Kako održati božićnu zvijezdu do sljedećeg Božića?

Božićne zvijezde svake nas blagdane očaraju svojim izgledom. S njima božićni ugođaj u domu postaje nekako božićniji. No, nerijetko se događa da izgube lišće, a da blagdani nisu ni započeli.

Prije nego počnem sa dijeljenjem savjeta, moram priznati da ste si zadali izazovan, ali ne i nemoguć zadatak ako ste odlučili održati božićnu zvijezdu na životu do sljedećeg Božića.


Kako bi vam olakšali proces ili vas informirali u što se upuštate u nastavku donosimo kratke (koliko je to moguće) savjete za održavanje božićne zvijezde.


Odabir biljke


Za početak važno je pažljivo odabrati biljku. Pri odabiru treba paziti na sljedeće parametre: zdravlje biljke, vlažnost supstrata, pozicija na kojoj je bila biljka prije nego ste ju kupili. Zdravlje biljke je prvo na što trebate obratiti pozornost pri kupovanju bilo koje biljke. Provjerite zdravlje pupova, pregledajte listove s donje strane jer su tu najčešće kriju štetnici. Nemojte kupiti biljku kojoj je supstrat prevlažan jer to može uzrokovati truljenje. Promotrite pozciju biljke. Pošto su osjetljive na promjene temperature ne preporuča se uzeti biljke koje su pozicionirane blizu vrata ili na propuhu.


Pozicija


Božićne zvijezde vole mnogo svjetla, no nikako ju nemojte pozicionirati na direktno svjetlo. Pozicija će ovisiti i o temperaturi. Obzirom da preferira stabline i nešto niže temperature nemojte ju staviti kraj radijatora, blizu balkonskih vrata ili na propuh. To može dovesti do ozbiljnih oštećenja i na kraju odbacivanja listova.


Temperatura


Temperaturni raspon za uzgoj ove božićne ljepotice je 15-20°C. Kada ju s prodajnog mjesta donesete u svoj dom preporuča se ostaviti ju nekoliko dana u nekoj od prostorija s nižom temperaturom od one koja će biti na krajnjoj poziciji. Tako ćete joj dati vremena za prilagodbu na nove temperaturne uvjete vašeg doma.


Zalijevanje


Najbolji savjet za zalijevanje božićne zvijezde je da ju zalijevate kada se gornji sloj zemlje prosuši. Tako ćete spriječiti preveliku vlažnost zemlje koja može dovesti do truljenja korijena. U svakom slučaju pratite biljku i njene listove. Ako vam se čini da je povenula, a zemlja je dovoljno vlažna to vam može biti znak da s korijenom nešto nije uredu. Preporuka je presaditi ju i ukoliko je došlo do truljenja korijena potrebno je sve trule dijelove ukloniti.Boja


Najčešće pitanje je kako postići da božićna zvijezda pocrveni za sljedeći Božić.

Treba znati da ono što smatramo cvijetom kod božićne zvijezde zapravo nije u botaničkom smislu cvijet, već su to modificirani listovi.


Početkom listopada potrebno je osigurati biljci period tame u kontinuitetu u trajanju od 14 sati. Najboje je biljku pokrivati papirnatom vrećicom ili kutijom kako bi bila u potpunom mraku. Proces će trajati ukupno dva mjeseca nakon čega ćete biti nagrađeni prekrasnim listovima u boji.


ProTips


Sok božićne zvijezde je otrovan stoga treba pripaziti na kontakt ove biljke s djecom ili kućnim ljubimcima.


Nakon blagdana listovi će otpasti. To je normalno i ne treba vas brinuti. Nakon što biljka odbaci listove prikratite stabljiku na dužinu 10-15 cm. U tom periodu možete početi i s povremenom gnojidbom.


Zaključak


Nemojte se obeshrabriti ako vam ne uspije iz prve. Važno je da pratite biljku kako biste joj osigurali sve potrebno da dočeka sljedeći Božić.


A ako se ne želite upuštati u ovakve izazove, a ipak želite ukrasiti dom prigodnim biljkama razmislite o amarilisima ili božićnim kaktusima.


Do čitanja!


💚


Ivana Mihaljica, mag. ing. agr.

19 views

Commentaires


Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page