top of page
Writer's pictureIvana Mihaljica

Održavanje biljnog terarija - kratke upute

Updated: Nov 15, 2023

Iako je biljni terarij samoodrživ sustav, ipak je potrebno poduzeti neke jednostavne korake kako bi listao i blistao dugo godina. U nastavku možete pronaći kratke upute kako njegovati biljni terarij.




POZICIJA


Idealna pozicija za biljni terarij je ona s mnogo indirektne sunčeve svjetlosti. Staklenka ne bi trebala biti na direktnom suncu.

Ako terarij pozicionirate na direktno sunce, staklenka će se zagrijavati, kao i sadržaj unutar nje, što će dovesti do toga da se biljke unutar biljnog terarija "skuhaju".


Možete li terarij držati u prostoriji gdje nema prirodne svjetlosti? Nažalost, odgovor je ne. Ako žeite da Vaš terarij napreduje potrebno mu je dovoljno svjetlosti za rast i razvoj biljaka. Razmišljajte o svom biljnom terariju kao o malenom stakleniku u kojem bi trebala vladati sobna temperatura.

S vremena na vrijeme preporučuje se zakrenuti terarij kako bi biljke ravnomjerno rasle.


Pozicija terarija na direktnoj svjetlosti.



PROZRAČIVANJE


Jedan od razloga samoodrživosti biljnih terarija krije se baš u tome što je to zatvoren sustav. Biljni terarij u pravilu ne treba prozračivati.

Naravno, svako pravilo ima svoje iznimke, a iznimne situacije u kojima se terarij prozračuje su sljedeće:

- prilikom zalijevanja biljnog terarija ste se zaigrali i dodali previše vode

- primijetili ste da biljke počinju trunuti

- primijetili ste da se stvara plijesan/gljive (popularno u narodu gljivice).

U tim situacijama potrebno je biljni terarij ostaviti otvoren najmanje 48 sati kako bi se ponovno uspostavila zdrava atmosfera i ujednačila količina vlage koja je najčešće razlog pojavi gljiva/plijesni ili truljenju biljaka.



ZALIJEVANJE


Iako je generalna informacija da se biljni terariji zalijevaju 3-4 puta godišnje to često ovisi o drugim parametrima poput veličine biljnog terarija, pozicije u Vašem stanu, količini biljaka u biljnom terariju.


Najvažnije pitanje vezano za zalijevanje biljnog terarija je kada zaliti biljni terarij i koliko vode je potrebno za zalijevanje biljnog terarija?


Kada:

Najbolji savjet za određivanje trenutka zalijevanja jest da pratite suhoću supstrata. Preporuka je napraviti jednostavan test: uz stijenku staklenke ulijte manju količinu destilirane vode (cca. 1 ml) i pratite što se događa sa supstratom. Ako supstrat mijenja boju iz svjetlije u tamniju to je znak da je suh i da je vrijeme za zalijevanje. Ako nema promjene boje, supstrat je dovoljno vlažan i nije ga potrebno zalijevati.

Ako u terariju imate mahovinu obratite pozornost i na boju mahovine, ali i općenito na boju i čvrstoću biljaka. Ako Vam se biljke čine povenute, učinite gore navedeni test i zaključite treba li Vaš biljni terarij zalijevanje.

Ako imate biljni terarij s većim otvorom slobodno opipajte supstrat i na dodir procijenite suhoću.


Kako:

Za zalijevanje biljnog terarija koristite pumpicu za vodu ili medicinsku špricu. To će Vam omogućiti doziranje određene količine vode.

Prilikom zalijevanja ne preporučuje se prskati vodu po biljkama. Neke biljne vrste unutar terarija imaju poziciju listova koja omogućuje zadržavanje vode u pazušcima listova što povećava vjerojatnost da će biljke početi trunuti. Vodu polagano ulijevajte uz stijenke staklenke te uz biljke. Ako u biljnom terariju imate mahovinu, po njoj možete pošpricati vodu. Tako će mahovini vlaga biti brže dostupna i omogućiti joj normalan rast.


Koliko vode:

Tu je teško pojednostaviti stvari i reći za ovaj oblik terarija toliko i toliko mililitara, ali Vam mogu dati savjet kako ćete moći zaključiti koliko vode je dovoljno. Zalijevanje odradite polako ili kroz nekoliko dana. Dajte vremena supstratu da kvalitetno upije vodu koju dodajete. Ako zalijevanje odradite brzo, voda će proći kroz supstrat i zadržati se u drenažnom sloju na dnu terarija te neće biti dostupna biljci i ujedno će stvarati pogodnu atmosferu za razvoj mikroorganizama.

Prilikom zalijevanja pratite boju supstrata, sve dok se boja mijenja iz svjetlije u tamniju nastavite sa zalijevanjem. Zapamtite radi se o malim količinama vode (možemo reći za oblike M veličine otprilike 20-30 mililitara vode).


Koja voda:

Preporučuje se biljne terarije zalijevati destiliranom vodom. Razlog tomu je sprječavanje nastanka kamenca na stijenkama staklenke. Vaš biljni terarij neće umrijeti ako ga zalijete običnom vodom iz gradskog vodovoda, ali zbog procesa kondenzacije s vremenom će se na stijenkama nakupiti kamenac zbog kojeg staklenka neće izgledati lijepo kako bi trebala.



KONDENZACIJA


Vaš biljni terarij je zapravo priroda u malom, i svi procesi koji se događaju u prirodi događaju se i u biljnom terariju. Od izmjene plinova do kruženja vode. Kruženje vode se odvija tako da biljke transpiriraju i oslobađaju vlagu u zrak, vlaga se kondenzira na stijenkama staklenke i spušta se u supstrat koji je upija i omogućuje da bude ponovno dostupna biljci kroz korijenov sustav.

Kondenzacija u biljnom terariju je normalna pojava, a ovisna je o nekoliko parametara:

- poziciji terarija (količini svjetla)

- aktivnosti biljke

- promjeni temperature u prostoriji.


Važno je da terarij ne otvarate i prozračujete kada primijetite kondenzaciju jer tako vlagu puštate van terarija i povećavate potrebu za zalijevanjem.


Ako je kondenzacija pojačana (skupljaju se velike kapljice vode na stijenkama) razmislite o poziciji Vašeg terarija. Postoji mogućnost da je pozicioniran na direktno sunčevo svjetlo ili da ima previše svjetla koje utječe na pojačanu biljnu aktivnost. U tom slučaju pomaknite terarij na mjesto s manje sunčeve svjetlosti i naravno pratite promjene.

Kondenzacija vlage u biljnom terariju - normalna razina



PODREZIVANJE BILJAKA iliti šišanje


Biljni terarij sastoji se od živih biljaka koje rastu i razvijaju se. Brzina rasta ovisi o količini svjetlosti, količini vlage i dostupnosti hranjivih tvari potrebnih za normalan rast i razvoj. S vremenom će Vaš terarij izrasti u pravu džunglu i biti će ga potrebno ošišati.

Neka Vas tog zahvata ne bude strah jer gotovo da ne možete pogriješiti. Još ako proučite naše upute za šišanje teško da možete krivo postupiti. Kada će trebati šišanje ne možemo točno reći, ali najčešće se to dogodi kroz 6 mjeseci od kupnje terarija. Nekada prije, a nekada kasnije. Svakako se ne treba previše brinuti ako Vaš terarij nije postao džungla u prvih mjesec dana.



ZAKLJUČAK


Da, znam, rekla sam na početku da su ovo kratke upute.

Za razliku od ostalog sobnog bilja, biljni terarij je idealna opcija za one koji misle da nemaju zeleni talent ili su do sada ubili svaku biljku koju su kupili/dobili na poklon.

S vremena na vrijeme (barem jednom mjesečno) pregledajte Vaš terarij, tako ćete na vrijeme uočiti promjene i biti u mogućnosti pravovremeno reagirati.

Ako Vam se i s biljnim terarijem dogodi nešto poput pojave plijesni, ako i ugine koja biljčica ne očajavajte. Sve su to normalni prirodni procesi. Važno je znati gdje pitati/potražiti pomoć.


ProPlants Vam uvijek stoji na raspolaganju o kakvom god zelenom problemu da se radi. Javite nam se putem kontakt forme, na mail ili WhatsApp porukom i obavezno priložite fotografiju Vašeg biljnog terarija.


Do sljedećeg zelenog savijeta! 💚


Ivana Mihaljica, mag. ing. agr.


114 views

Recent Posts

See All

Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page