top of page

Zamija (ZZ Plant) - idealna za početnike u svijetu zelenila

Updated: Oct 24, 2023

Ova je biljka pravi konkurent u natjecanju za najnezahtjevniju biljku. Uz sanseveriu i zlatnog puzavca zaslužuje biti u top tri biljke koje su idealne za početnike. Ako niste Plant Master već imate dosta opcija za upotpuniti svoje zeleno carstvo.Pozicija

Kod pozicioniranja ovog zelenog ljubimca trebate izbjegavati jednu stvar, a to je direktno sunčevo svjetlo. Dobro podnosi sjenovite prostore pa će rado oživiti zaboravljene kutove vašeg doma ili ureda. Zamia ne voli da joj je hladno, stoga ne dopustite da se temperature ispuste ispod 15°C. Važno je znati da je Zamia otrovna biljka pa valja pripaziti na kontakt kućnih ljubimaca ili djece s ovom ljepoticom.


Zalijevanje

Ako ste odabrali Zamiu za vašeg zelenog ljubimca onda zaista možete biti bezbrižni. Ona ne voli mnogo vode pa ju treba zalijevati tek kad se tlo u tegli osuši. To će u prosjeku biti jednom mjesečno. Ako se previše brinete i češće ju zalijevate doći će do truljenja rizoma i žućenja listova što svakako nije poželjno.


Tlo i gnojidba

Ova biljka zaista nije izbirljiva te će dobro uspijevati u kakvo god tlo da ju zasadite. Pripazite da to ipak bude supstrat koji je dovoljno prozračan kako biste spriječili nepotrebno zadržavanje vode. Gnojidba se preporučuje 3-4 puta u sezoni vegetacije jer sporo raste.


Tips and tricks

Kako bi listovi uvijek bili sjajni i zeleni s vremena na vrijeme prebrišite ih s vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu.

Razmnožavati ju možete reznicama i dijeljenjem Ako se biljka razmnožava dijeljenjem korijena onda je to najbolje učiniti u proljeće kada se biljku razdvoji. Čistim i oštrim nožem potrebno je razdvojiti dijelove biljke i jednostavno ga ponovno posaditi.

Ako se zamija razmnožava reznicama stabljike onda je zdravu stabljiku potrebno odrezati pri dnu i staviti u čašu s vodom 3 - 4 tjedna mijenjajući vodu svakih nekoliko dana.


ZZ Plant iliti Zamija Vas sigurno neće iznevjeriti ako ste biljkoljubac početnik. Dopustite joj da Vas obori s nogu.


Do čitanja! 💚


Ivana Mihaljica, mag. ing. agr.

5 views

Comments


Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page